Gelişim çağlarındaki çocuklar, farklı beslenme alışkanlıkları edinebilmektedirler ve akıllara çocuk beslenme listesi nasıl olur? sorusu popülerdir. Her anne babanın, bu tavsiyelere kulak vermeleri, ebeveynliğin birincil unsurlarındandır. Yani çocuğunuza neyi verdiğiniz de zarar oluşturabileceğinizi ve birtakım gıdaların olumsuz özelliklerinin farkında olmanız gerekmektedir.
Çocuk beslenme listesi nasıl olur ? şeklindeki sorunun cevabı aslında nelerin verilmemesi gerektiğidir. Özellikle de ebeveynlerin, yeni yeni emeklemeye başlayan çocuklarını sakinleştirmek için çeşitli gıda varyasyonlarını uyguladıkları bilinmektedir. Bu yaşlarda çocuklar, olağandan daha fazla huysuzlanırlar ve beslenme rutinleri başlı başına değişir. Kimi zaman büyüklerin tahammül sınırları zorlanabilir.
Nasıl Olur?
Bu durumda bütün koşullarda olduğu gibi sorumluluk kendi ellerinizde bulunacaktır. Çocuklarınızı hangi çeşit gıdalarla beslediğiniz, sağlıklı gelişimini doğrudan etkilemektedir. Başarılı annelerin kendilerine dayatmış oldukları bir motto bulunmaktadır. “Çocuk mutluysa, anne mutludur; anne mutluysa aile mutludur!” Normal yaşantınızda sıradan olarak baktığını birçok besinin, yazının devamında hayatınızda eski konumunda olmayacağınızdan eminiz. Hayretler içinde okumaya devam edebilirsiniz.
Çocuklar için bunları verirken dikkat!
- Elma suyu ve Elma suyu katılmış gıda ürünleri
Elma suyu, doğal olarak sıkılmadığı takdirde işlenmiş bir gıda olarak öne çıkmaktadır. Bu tip gıdalarda, kanserojen maddeler bulunabildiği gibi şeker bakımından da üst seviyelerde bir karışımları bulunmaktadır. Bu tip gıdaların özellikle de 2 yaşın altındaki çocuklara verilmesinin, çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Masumiyetle bile vermiş olsanız, çocuğunuzun yüksek miktarda şeker alımını savunabilecek bir yanınız bulunmamaktadır. Asla nasıl olsa doğaldır kafasına sahip olmamalıyız. Çünkü çocukların beslenme alışkanlıklarında yapılabilecek en küçük hata, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Zaten dışarıdan satın almış olduğunu birçok elma suyu, aslında elma aromalı şekerli su bileşenleridir. Bir fincanlık porsiyon verseniz bile 160 kalorilik bir besin yüklemesi yapacağınızı göz önünde bulundurunuz. Ağlıyor diye bardak bardak vermenin lüzumu yok!
- Sporcu İçecekleri ve Soda
Sporcu içecekleri gerek renkleri gerekse de tatlarıyla çocukların damak zevkine uyabilmektedir. Ancak bu içeceklerin çocuklara verilmesi büyük bir ihmaldir. Çünkü adı üstünde, içeceklerin bileşenleri tamamen sporculara ve fiziklerine uygundur. Yani bu içecek türleri ağız tatlandırmak için değil, belli bir kondisyona sahip olmak için tüketilmelidir. Mevcut bulunan şeker oranının sodalardan altta kalır yanı yoktur.
Sodaların kullanım alanları sayılamayacak kadar fazladır. Lakin unutulmaması gereken, bazı sodalarda kanserojen maddelerin kullanıldığıdır. Bu katkı maddeleri eklenerek, her ne kadar damaklarda hoş bir tat bırakan içecekler üretilse de çocuklar için sağlıksız olduğu gerçeğini değiştirmez. Çünkü bu içeceklerin de uygun tadı verebilmeleri için karışımlarına yüksek şeker oranları ilave edilmiştir. Yani kısaca çocuğunuza soda verdiğinizde, yapay tatlandırıcı bombasının yanında su ikram ediyorsunuz. Üstelik su dur bir şey olmaz dememelisiniz.
Her ne kadar sıvı gibi gözükse de en az bir şekerli çubuk kadar, şeker yoğunluğu bulunmaktadır. Sodanın merkez alındığı araştırmalarda, tip 2 diyabetten obeziteye kadar hatta davranışsal bozuklukları da kapsayarak zararlı etkiler gözlemlenmiştir. Yarım litre sodada, tüketilmesi tavsiye edilen sınırların yaklaşık 14 katı kadar şeker bulunmaktadır.
- Meyveli Jelibonlar ve Tatlandırıcılı Sakızlar
Birçok ebeveyn sırf isminin başında meyve geçiyor diye, jelibonları sağlıklı olarak görmektedirler. Sakızlar da aynı kaderi paylaşmaktadır. Biçimlerinin küçüklüğü akılları büyük bir yanılgıya düşürebilmektedir. Hatta aman canım küçücük bir şey ne olacak ki bundan tavrıyla yaklaşılabilmektedir. Fakat asıl durum bilinenlerin tam aksine büyük bir fiyaskodur. İki ürün grubu da yüksek oranda şeker bulundurdukları için çocukların nezdinde adeta hastalık kapsülleridir.
Ayrıca şeker oranını es geçsek de yapay renklendiricilerin kullanılmasının hiçbir savunulacak tarafı bulunmayacaktır. Zaten bu tarzdan birçok üründe, yapay meyve aromaları kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcılar ve yapay renklendiricilerin karışımı, çocuğunuz için sağlıklı bir gıda oluşturmayacaktır. Hadi bunları da abartıyoruz diyelim. Ağız ve diş sağlıkları kötü olan çocukları dikkate aldığınızda büyük bir bölümünün, bu tip gıdalara adeta tutkunlukları bulunmaktadır. Sakızımsı doku dişlere yapışarak, erkenden dökülmesini veya çürümesini tetikleyecektir. Ayrıca bakterilerin oluşumunu da arttırmış olacaktır. Dişlerin henüz olgunlaşmadığı da göz önünde bulundurulursa, bakteriler için mutlu mesut yaşayabilecekleri geniş bir alan mevcut olacaktır. Bu tip gıdalardan çocukları vazgeçirmek fazlasıyla zordur. Bu nedenle en mantıklı çözümünüz, kurutulmuş sağlıklı meyvelerden yana olmalıdır. Bir alıştıkları zaman zaten kendileri de istemeycektir.