
Son zamanlarda deepfake nedir ne demek? terimi sakız gibi ağızlara dolandı. Şüphesiz internet dünyasında Deepfake varlığı her geçen gün artamaya devam edecek. Ancak teknolojiden bir haber olup, gözlerine, duyduklarına ve duyu organlarına inanabileceklerini düşünün insanlar var.
İnternet aleminde Deepfake nedir ne demek? furyası, nice canlar ve ocaklar yakmaya devam edecek. Son zamanlarda montaj olsa dahi ses ve video kayıtlarını, delil olarak görüp güvenme eğilimine giriyoruz. Ancak insanlığın eskisi kadar masum olmadığını da düşünemiyoruz. Bazı uygulamalar ile yüzlerimiz değiştirilip, algı operasyonlarına malzeme olabiliyoruz.
Eski zamanlarda, sağlam deliller ile servis edilen haberler, toplum tarafından kolayca karalama kampanyasına dönüşürdü. Gördüklerimiz ve işittiklerimiz, bizim için her hususta doğru olarak kabul edilebilirdi.
Ancak hayatımıza AI yani yapay zekanın girmesiyle birlikte, bazı algısal değişimlere ayak uydurmamız gerekiyor. Montajdır o Şoptur klişelerini Deepfake yayılımıyla biraz daha ciddiye almamızın zamanı geldi de geçiyor.
Herhangi bir kurbanın, yüzü ya da sesi nokta doğrulukları referans alarak AI sayesinde yaratılabiliyor ve buna da Deepfake deniyor. Bir nevi derin sahtekarlık, anımsamalar, yalan bilgiler ve karalama kampanyaları için kullanılabiliyor. Sanal dünyada bir salgın gibi evlerimize, ceplerimize kadar yayılıyor.
Deepfake teknolojisinin nasıl işlediğine dair ufak ipucu olması açısından Nicholas Cage’nin yapay zekâ kullanılarak yeniden yaratılan sahnelerini ve bir dönem ABD başkanı Obama’nın sanal alemde viral şekilde büyüyen üzerinde oynanmış yalan açıklamalarını izleyebilirsiniz.
İnsanoğluna büyük bir tatbikat niteliği taşıyan bu Deepfake videolarda, yeni teknolojinin nasıl alçakça kullanılabileceğini öğreneceksiniz. Artık video ve sese güven duygunuzu tamamen bitirmelisiniz. İnsanları, asla ekranlardaki eylemlerinden ötürü yargılamayınız. Bütün bunlar Deepfake yapay zekâ sayesinde sizlere dayatılmış doğrusal görülen olgular olabilecektir.
Deepfake Nedir Ne Demek Kolay Üretilip Hızlı Yayılıyor
Deepfake yapay zekâ teknolojisi, ilk çıkışında bile büyük taşları yerinden oynatabilmeyi başarmıştı. Sanal dünyada birbirinden ünlü isimleri, zorlu durumlara sürükledi. Bu durum, biraz rahatsız ediciydi. Tabi güven ve doğruluk olgularını önemseyen insanlar için. #deepfakes terimi hayatımıza 2017 yılında, Reddit platformu üzerinden giriş yaptı.
Deepfake: İnsanların görünüşü, sesi veya hareketlerini yapay zekâ kullanarak yeniden yaratmak olarak tanıtıldı.
Üstelik alışılanın aksine, bu yapay zekâ temelli teknolojiyi kullanmak için kötü bir PC, kötü yazılım ve birkaç saat üzerinde oynanarak benim diyenlerin bile inanacağı videolar yaratılabiliyor. Bu nedenle de kullanım kolaylığı hemen hemen herkesin kullanmasının önünü açıyor.
Deepfake Nasıl Yapılır?
Akıllarınızda Deepfake sisteminin çalışma mantığı, izlemiş olduğunuz örneklerden bir şekilde canlansa da biraz daha işin teknik kısmına kayacağız. Çünkü yapay zekâ amacı, görevin nasıl gerçekleştirileceğinin algılanması zorunluluğudur. Makine öğrenmesi yapay zekâ olarak ya da derin öğrenme olarak hangisini kullanırsanız kullanın, deneme yanılma yöntemleriyle icra edilmektedir.
Super Mario oyunundan Deepfake için yapay zekâ öğrenimine örnek verecek olursak, oyunu bitirmek için tasarlanacak bir yapay zekâ unsuru, kazanabileceği en iyi yolu buluna kadar tekrar tekrar deneme yanılma işlemleri uygulayacaktır. Öğrencilerde de bu durum gözlemlenebilmektedir. Deneme yanılma algısıyla birlikte, yapılan hatalar öğrenme sürecinde en iyi yolu bulana kadar devam etmektedir.
Yapay zekâ sürecini yani Deepfake tasarlayacak kişinin, sistemin işleyişini sağlaması için birkaç kural koyması gerekmekte ve bazı verileri de bu kural dahilinde, işleme sokması gerekmektedir. Geri kalan bütün işler yapay zekâ tarafından kendiliğinden çorap söküğü gibi gelecektir. Bu uzun sürer sürmez konuya göre değişir. Her harikuladede konu aykırı bir şey değilse, kısa zamanda en iyi yol elde edilecektir.
Aynı mantıkla yüz rekreasyonları da yapay zekâ ile programlanabilir. Fakat yüzleri yeniden yapay zekâ yardımıyla oluşturmak, bir video oyunu kadar kolay gerçekleşmeyecektir. Deepfake sürecinin birtakım aşamaları aşağıdadır:
- Hedef Kişinin Videosu
Şimdilik, yapay zekâ teknoloji derin derinlik olayını kolay bir şekilde alabilmek için hedefin net ve temiz bir görüntüsünün olduğu videolarda çalışmaktadır. Şüphesiz kalitesi de son derece önemli bir unsurdur. Bu tip videolar genel olarak siyasileri ve politikacıları merkez almaktadır. Çünkü sadece bu kategorideki kişiler, sabit oturdukları yerde konuşmalar yapmaktadırlar. Ayrıca konuşmalarının yayınlanmasının esas kılındığı durumlarda, yeterli aydınlatma kendilerine tahsis edilmektedir.
- İkili Veri Kümesi
Veri setlerini oluştururken, kafa ile ağız hareketlerinin doğrusal gözükmesi önemli bir husustur. Hedef veri seti ve taslak veri setlerini oluştururken, her açıdan görüntüleri lazım olacaktır. Yani hedef videodaki karakter sağa baktığında, mevcut videodaki karakterin de sağa bakması gereklidir. Ağzını açtığı takdirde, aynı şekilde mevcut videonun da açık ağızlı verisi elde tutulmalıdır.
Bütün bu kriterler sağlandığı takdirde, yapay zekâ kendi yolunu bulmak için son bir izin isteyecektir. İzni verdiğiniz taktirde, hata dizilerini sıralayarak, tekrar tekrar derinlemesine öğrenme gerçekleştirecektir. Anlatması uzun sürse de PC başında saatlik bir işlemdir. Bu nedenle de Deepfake varlığını kabul etmeli ve aşağıdaki ayetlere de kulak vermeliyiz.
“Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz.” (Hucurât suresi/6.)