Paramedik Nedir?
Uluslararası tanınırlığa göre paraşüt kullanmasını bilen, acil yardım görevlilerine paramedik denilmektedir. Türkiye\’de genel sıklıkla 112 ambulanslarında çalışan, acil durum ve olaylarda hastalara ilk yardım yapma yetkisine sahip sağlık profesyonellerinin sahip oldukları unvandır.
Paramedik Görev ve Sorumlulukları

- Acil doğum esnasında, doğum işlemine yardımcı olmak. (Anne ve bebeğe, gereken ilk müdahaleyi uygulamak)
- Görev esnasında, haberleşme sistemleri yardımıyla, oryantasyonlu bir şekilde hızlı ve doğru iletişim kurmak.
- Ambulans araçları, tıbbi araç ile gereçler, teknik ihtiyaçlar ve sarf malzemelerin tam olmasının yanında kusursuz olmasından da sorumludur.
- Bütün malzemelerin, acil kullanım açısından hazır ve ulaşılabilir olup olmadığının kontrolünü sağlar.
- Zaruret durumlarında, ambulansın şoför koltuğuna geçerek, hasta transferini sağlar.
- Hasta ve Yaralıların EKG ritimlerini çeker ve değerlendirilmesini üstlenir.
- Monitörizasyon, kardiyoversiyon, pacemaker gibi elektriksel tedavileri yürütür.
- İnsanlar arasında elektroşok olarak bilinen, defibrilasyon işlemini yapmaya yetkilidir.
- Temel veya ileri hava yolu açma tekniklerinden yararlanır. Entübasyon, gerekli durumlarda krikotirotomi ve O2 desteği sağlar.
- Hastaların veya yaralıların, transfere hazır durumda olup olmadıklarını kontrol eder. Uygun oldukları takdirde, gereken taşıma teknikleriyle hızlı ve güvenli hasta transferi işlemini yürütür.
AABT Nedir?
Önlisans düzeyinde kariyer hayali kuran öğrenciler için AABT nedir? sorusu son zamanlarda büyük oranda popülerleşmiştir. Kimdir? Ne Yapar? Bu bölümü seçmek mantıklı mı? Atama durumları Nasıl?
Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde, Hastane Öncesindeki Medikal Bakım hizmetlerini yürütmekten sorumlu personele AABT şeklinde hitap edilmektedir. Acil Bakım Teknikeri, büyük oranda kritik durumdaki hasta, yaralılara ilk müdahaleyi yürüten sağlık profesyoneli personellerdir. Bu meslek grubuna mensup olan kişilerin, diplomaları Sağlık Bakanlığı’nca onaylıdır.
AABT, temel yaşam desteği ve ileri yaşam desteği konusunda hem pediatri hem de yetişkinlerde özel olarak yetiştirilmektedirler. Acil yardım ve acil bakım konusunda, Bakanlıkça belirlenen sertifikalı eğitim programlarını tamamlamaları gerekmektedir.
Paramedik Atamaları
Birçok öğrencinin yanlış bildiği bir durumdur. Paramedik 2015 yılına kadar ataması çok kolayken, günümüzde planlama dolayısıyla artan İlk ve Acil Yardım önlisans programlarının kontenjanları, özel ve yurt dışı üniversitelerinin yüksek kontenjanları itibariyle mesleki enflasyonun zirvesindedir.
Çünkü 2018 yılında yapılan KPSS sınavı sonrasında önlisans puan türünden 85 alan paramedik 2000 ve 82 alan adayların branş bazındaki sıralamaları 5000’lerdedir. Bu sayı her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bir önceki atamada 77 puan diliminden atama yapılmıştır. Aradaki farkı buradan da gözlemleyebilirsiniz.
Yığılmanın mevcut şekilde ilerlemesiyle, büyük oranda asgari ücretlerle istihdam edilmeye başlanmıştır. Bu acı gerçekle er ya da geç yüzleşmek zorunda kalacaksınız. Geçen seneki üniversite tercihlerinde 1 milyona yakın aday, söz konusu paramedik bölümünü tercih etmiştirler. Bunun yanında önlisans düzeyinde ve sağlık bölümleri arasında en çok rağbet gören meslek grubudur.
112 Olmak Nasıl Olunur?
ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu TYT sınavından ilgili bölüm bazındaki şartları ve taban puanları karşılayabilen öğrenciler, paramedik olmaya hak kazanmaktadırlar.
Bu unvana sahip olmak, sanılanın aksine kolay bir şekilde edinilebilecek bir bölümdür. (Ortalama emsal bölümlere oranla) Lakin burada dikkat edilmesi gereken konu, bu bölümün çalışma şartlarına uyum sağlayabilmek ve gereken hem fiziksel hem de psikolojik yeterliliğe sahip olabilmektir.
Ülkemizde ve yurt dışındaki eğitim kurumlarının, 3005 nitelik koduyla eğitim vermekte olan Acil Bakım Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, Acil Yardım Teknikerliği, Acil Yardım, Ambulans ve Acil Bakım, Paramedik ve İlk ve Acil Yardım gibi önlisans programlarından birisinden mezun olmak yeterlidir.
Üniversite eğitimlerinde 4 yarıyıl sonunda paramedik eğitimi sonlandırılmaktadır. Yer yer yazılı sınavlar ve kaçınılmaz olarak da uygulama sınavları yapılabilmektedir.
Paramedik Bölümü Dersler
- Acil Hasta Bakımı – 1,2 ve 3
- Resüsitasyon
- Acil Sağlık Hizmetleri – 1 ve 2
- Anatomiye Giriş
- Fizyolojiye Giriş
- Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme – 1 ve 2
- Temel İngilizce- 1
- Travma
- Yaz Stajı – 1 veya 2
- Mesleki Uygulama – 1 veya 2
Paramedik, diğer sağlık personellerinden ayrı olarak, Sağlık Bakanlığı’nca gerekli yetkiler sağlanarak, ilaç kullanım inisiyatifine sahip durumdadırlar.İntravenöz ya da intraossöz girişimler uygulayarak, hastaneye nakli sağlanan hastaların hayati tehlikelerini minimal düzeyde tutacak, acil ilaçlar ve destek sıvı takviyelerini kullanabilir. Yara kapatma, kanama kontrolü, burkulma, çıkık ve kırık gibi deformasyonlarda travma stabilizasyon işlemini koordine eder.
Paramedik Maaş
Bölge ve istasyona göre farklılık gösterse de 4000-5000 ₺ ortalama
Paramedik Bölümü Kolay mı?
Bu durum tıpkı zevkler ve renkler gibi değişiklik gösterebilmektedir. Aksiyonu ve sürekli hareketi seven insanlar için paramedik en uygun meslektir. Çünkü her bir vakanın, nasıl bir atmosfere sahip olacağı öngörülemediği gibi hayallerin ucu bucağında durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.
Tıbbi müdahale iş akışını yönetebilecek, olay yerindeki her unsuru yönlendirebilecek, adli vaka durumlarında delil eksikliğine ve kararmasına yol açabilecek davranışlara girmeyecek, olay yerindeki insanları panikten uzak tutabilecek, soğuk kanlı, bilinçli ve insanlarla iletişim konusunda üst düzey bir yeteneğe sahipseniz, paramedik mesleğini kolaylıkla yürütebilirsiniz.
Hastaların sorununu, hayati riskler teşkil etmesi bakımından, hızlıca teşhis etmeli ve uygun tanı koyarak paramedik unvanıyla sınıflandırmalısınız. Bunun yanında kendinizin, ekibinizin ve hastanızın güvenliğini eksiksiz olarak sağlamalısınız.
Göreviniz, söz konusu olay mahallinde güvenlik sağlandığı takdirde başlayacak, ambulansta tıbbı müdahaleler dahilinde devam edecek ve nakil sağlandıktan sonra, sonlandırılacaktır.
Mesleğe bakış açısı, iki temel noktada ayrılmaktadır.
1)İşine tutkuyla bağlanmak isteyen insanlar için acil servislerde veya ilk yardım alanında uzmanlığa sahip, ambulans operatörleriyken.
2)Bazı insanlara göre de 24 saat çalışarak 3 gün yatan, sağlık meslek personelleridir.
Paramedik, elbisesine ve karizmasına âşık olduğunuz bir mesleği edinmek için bu bölümü seçmeyiniz. Çünkü mensup olduğunuz takdirde birtakım sorunlarla yüzleşebilir hatta kararınızı yürütmekten pişmanlık dahi duyabilirsiniz.
Paramedik Ambulans Doktoru Değildir!
Günümüzde genel geçer bilginin aksine, tam anlamıyla yanlış bir bilgidir. Paramedik 112 istasyonlarında şayet doktor yoksa ekip amiridirler. İki meslek grubu da farklı alanlarda eğitim görmektedirler. Ülkemizde, doktor bulunmayan bütün acil yardım istasyonlarında paramedik bulundurma zorunluluğu mevcuttur. Ayrıca istasyonlara göre 3 veya 4 ekip üyesi dahilinde görev yapabilmektedirler.
Global açından, mesleğin kurulmasına öncülük eden ülkeler Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’dir. İki ülke, 1-2 Dünya Savaşları, Vietnam Savaşı ve Kore Savaşı’ndan gereken dersleri çıkarmıştır. Yaralıların hızlı bir şekilde transferlerinin sağlanması ve yolculuk esnasında da gereken tıbbi müdahalelerin uygulanması, yüksek bir başarı oranı sağlamıştır.
İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde, standart paramedik kursu adı altında, 1977 yılında mezun verilmeye başlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde, ilk öğrenciler 1993 yılında kabul edildiler ve 2004 yılında Sağlık Bakanlığı 112 Ambulansları bünyesinde istihdam yaratılmıştır. Trafik kazalarında artan ölümler, mesleki ihtiyacın çıkmasındaki potansiyel olarak en önemli unsurdur.
Paramedik mesleği mensupları geçmişten günümüze kadar, her alanda farklarını ortaya koyarak, yüklenmiş oldukları görevleri ve sorumlulukları yerine getirmeleri münasebetiyle birlikte acil sağlık hizmetlerinin mihenk taşı olmuşturlar.
Paramedik Nerede Görev Yapar?
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki, 112 ambulansları, 112 komuta kontrol merkezleri, Devlet Hastaneleri, Üniversite hastaneleri, Şehir Hastaneleri, hava ambulanslar (helikopter ve uçak) ve Özel Sağlık Kurumlarının hem ambulanslarında hem de acil servislerinde paramedic olarak görev yapma yetkisine sahiptir.
Paramedik Lisans Tamamlama Bölümleri ?
ÖSYM tarafından düzenlenen DGS sınavından yeterli puanları alabilmek koşuluyla aşağıdaki, lisans bölümlerine geçiş hakkı sağlanabilmektedir.
*Acil Durum ve Afet Yönetimi
*Hemşirelik
*Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
“İnsanları anlamadan, hastalıklarını veya sıkıntılarını da kavrayamazsınız.”